#VipavskadolinaimasvojLIFE                                          Newsletter°1 - Februar 2017 
             
NOVICE projekta LIFE ViVaCCAdapt

Prilagajanje kmetijstva podnebnim spremembam na območju Vipavske doline         

Evropska Komisija je s pomočjo instrumenta LIFE junija 2016 podprla projekt LIFE15 CCA/SI/000070 Prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam (PS) na območju Vipavske doline. Ta se osredotoča na ukrepe za zmanjšanje rabe vode za namakanje in zmanjšanje škode zaradi močnih vetrov.  Projekt je razdeljen v več delovnih sklopov.
Del projekta je namenjen razvoju in testiranju sistema odločanja o namakanju, katerega cilj je zmanjšanje rabe vode za namakanje na območju Vipavske doline. Ta bo zagotovil aplikacijo, ki bo, pridelovalcem vključenim v projekt, sporočila priporočeni čas in obrok namakanja, upoštevaje informacijo o vodozadrževalnih lastnostih tal, trenutni količini vode v tleh, potrebah rastlin po vodi glede na razvojno fazo, in vremensko napoved. V projekt bo vključenih okvirno 30 kmetijskih gospodarstev, ki bodo skupaj pokrili 75 ha. V okviru projekta bodo nameščeni merilci količine vode v tleh na različnih lokacijah Vipavske doline, na parcelah kmetov, ki se bodo odločili za sodelovanje v pilotnem projektu.
Drugi del projekta je namenjen analizi in implementaciji zelenih protivetrnih pasov, zajema merjenje in analizo vetrovnih razmer in značilnosti vetrov v Vipavski dolini ter analizo vpliva obstoječih protivetrnih pregrad in izvedbo novega demonstracijskega območja zelenih protivetrnih pasov.
Vrednost 5 letnega projekta je 869.028 EUR, pri čemer bo Evropska Komisija prispevala 520.516 EUR oz. 60% upravičenih stroškov projekta. V času priprave projekta so bila uspešno pridobljena sredstva iz nacionalnega financiranje, ki ga bo zagotavljalo Ministrstvo za okolje in prostor v vrednosti  20% upravičenih stroškov projekta.


"Kick off meeting" -  12. septembra 2016 je v Ajdovščini potekalo "Uvodne srečanje" projektnih partnerjev. Na srečanju smo zastavili dinamiko dela, pregledali naloge po akcijah in odgovornosti partnerjev pri izvedbi posameznih zadolžitev. Sprejeli smo komunikacijski plan in grafično podobo projekta. VEČ

16. september 2016 smo v Ljubljani na sejmu vseh slovenskih LIFE projektov predstavljali naš projekt, ki je prvi slovenski projekt na temo prilagajanja podnebnim spremembam. Vzbudili smo pozornost medijev http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174426690

V petek, 2. decembra 2016, je na sedežu Univerze v Ljubljani potekalo zaključno srečanje mednarodnega projekta Wind Risk, katerega cilj je zmanjšati škodo zaradi močnega vetra na območjih v Sloveniji, Hrvaški in Nemčiji. Na povabilo organizatorjev smo na srečanju predstavili tudi naš projekt LIFE ViVaCCAdapt!
 
 

V torek 29.11. je v Ajdovščini v Vipavski dolini v okviru projekta »LIFE ViVaCCAdat« potekala prva v nizu delavnic za vzpostavitev sistema odločanja o namakanju. Zbrali so se pridelovalci, ki se zanimajo za sodelovanje pri njegovem razvoju. Več si lahko preberete na spletni strani. 

V okviru programa LIFE Krepitev zmogljivosti je organiziralo Ministrstvo za okolje in prostor LIFE delavnico za lokalne skupnosti, ki je potekala 10.11.2016 v City Hotelu v Ljubljani. Delavnica je bila namenjena lokalnim skupnostim, da so spoznale program LIFE kot finančni inštrument za sofinanciranje okoljskih projektov v lokalnih skupnostih v Sloveniji. Razvojna agencija ROD je bila vabljena k predstavitvi dobre prakse. VEČ

V ponedeljek, 5. decembra 2016, smo v Vipavski dolini namestili 16 merilcev vetra ob protivetrnih pregradah na dveh lokacijah; ob avtocesti pri Zemonu in ob letališču v Ajdovščini. Z njimi bomo merili hitrost vetra pred in za pregrado ter tako ocenili učinkovitost zelenih protivetrnih pasov. Meritve, ki bodo predvidoma potekale do aprila 2017, bomo uporabili tudi pri razvoju računalniškega modela protivetrnih pregrad.VEČ

Na vabilo EASME je Razvojna agencija ROD v vlogi vodilnega partnerja na Letnem srečanju odobrenih projektov EASME med 3. in 5. oktobrom 2016 v Bruselju predstavila projekta LIFE ViVaCCAdapt.
 

V petek, 13. 1. 2016, so se predstavniki projektnih partnerjev iz Občine Ajdovščina, Razvojne agencije ROD Ajdovščina, Biotehniške fakultete iz Ljubljane, Hidrotehnika d. o. o., Inštituta za vode RS in podjetja BO-MO zbrali na drugem srečanju partnerjev - "2th meeting", da bi skupaj prispevali k zmanjšanju vpliva in prilagajanju na podnebne spremembe v kmetijstvu Vipavske doline. VEČ

Novice "Newsletter" pol-letno pripravlja ekipa v okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt, ki ga sofinancira Evropska komisija. To sporočilo ste prejeli, ker ste se na novice prijavili, nam zaupali vaš elektronski naslov na katerem od naših dogodkov, ali stopili v stik z nami preko elektronske pošte.